Over het bezoekerscentrum

HIPPO.WAR, het Waregemse bezoekerscentrum over de Eerste Wereldoorlog, opende zijn deuren op 11 november 2017. Het bevindt zich op de tweede verdieping van het tribunegebouw op de hippodroom in de Holstraat 95. Op 900 m² vind je er twee permanente tentoonstellingen: over de rol van het paard tijdens WOI en het belang van de Amerikanen tijdens diezelfde oorlog.

Aan de hand van onder andere foto's, film- en audiofragmenten, tal van authentieke stukken, een interactieve quiz en zelfs een nagebouwd paardenhospitaal ontdek je deze misschien nog niet zo bekende verhalen uit Den Grooten Oorlog. Een luisterspel met de stemmen van o.a. Dimitri Leue en Joke Emmers maakt de beleving compleet.

Er is ook een ruimte voor tijdelijke expo's.

Hoezo HIPPO.WAR?

HIPPO = het Oudgriekse woord voor 'paard'.

WAR = 'Waregem' en de verwijzing naar het Engelse woord voor 'oorlog'.

HET PAARD TIJDENS WO I

De eerste vleugel van het bezoekerscentrum staat in het teken van het paard tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zij speelden in 1914-1918 een niet te onderschatten rol: bevoorrading, trekken van affuiten, soldaten te paard en nog veel meer. Je vindt er natuurlijk veel foto's, film- en audiofragmenten, maar ook origineel paardentuig, een volledig en authentiek skelet van een paard uit WOI, een nagebouwd paardenhospitaal... Om alles ook voor de jongeren bevattelijk te maken, is er zelfs een heuse interactieve quiz.

DE AMERIKANEN TIJDENS WO I

De tweede vleugel van HIPPO.WAR focust op de Amerikanen tijdens WO I. Op 6 april 1917 tekende president Wilson de oorlogsverklaring tegen Duitsland. Tot aan de wapenstilstand op 11 november 1918 speelde het Amerikaanse leger een grote rol in de bevrijding van (de regio rond) Waregem. Een stille getuige is al jarenlang het Flanders Field American Cemetery. Aanvullend hierop ontdek je in HIPPO.WAR niet alleen foto's, filmpjes en geluidsfragmenten, maar ook (veel) Amerikaanse uniformen, originele items (bv. brieven) die we kregen van nabestaanden van soldaten op Flanders Field, alle informatie over deze dappere mannen, het originele sjaaltje van Charles Lindbergh... Tot slot kan je er ook jezelf laten fotograferen net zoals een Amerikaan(se) uit WO I.

LUISTERSPEL 'WOODY' (NIEUW!)

Aan zes luisterstations hoor je verhaal van het paard Woody en zijn baas Rikske, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal en de muziek zijn specifiek geschreven op maat van HIPPO.WAR. Met de stemmen van o.a. Dimitri Leue, Joke Emmers en Hans Van Cauwenberghe. Lees meer.

TIJDELIJKE TENTOONSTELLINGEN

Net voorbij de ingang van het bezoekerscentrum is er een ruimte voor tijdelijke expo's. In de voorbije jaren kon je er onder andere deze tentoonstellingen al zien: The Yanks Are Coming, Het Geheim Leger, Dieren in Oorlog, The making of 'Oorlog in Waregem' enzovoort. Lees meer.

Waarom HIPPO.WAR?

Er zijn in (West-)Vlaanderen al heel wat begraafplaatsen, monumenten, herdenkingen en musea over de periode 1914-1918. Den Grooten Oorlog blijft immers een mijlpaal in de recente wereldgeschiedenis. Levende getuigen zijn er niet meer, daarom is het belangrijk dat dit stuk erfgoed goed bewaard wordt. Zowat alles over Wereldoorlog I kan je wel ergens terugvinden, maar toch blijven er altijd enkele aspecten onderbelicht.