Het Geheim Leger

13 september 2019 > 02 februari 2020

 DEZE TIJDELIJKE EXPO IS REEDS VOORBIJ

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Waregem vier jaar lang bezet door het Duitse leger. De inwoners van Waregem leerden noodgedwongen met de bezetter leven en gehoorzaamden zo goed mogelijk aan de Duitse eisen. Toch groeide ondergronds de frustratie en woede bij grote delen van de bevolking. Kleine individuele verzetsacties leidden tot een georganiseerde vorm van verzet vanaf 1942. Deze verzetsgroepering zou uitgroeien tot het Geheim Leger van Waregem.

Expo

De tijdelijke tentoonstelling in HIPPO.WAR vertelde het verhaal van dit Geheim Leger. De bezoeker leerde er over de leden van de verzetsgroep, hun sabotage-acties en hun schuilplaats, hoeve Le Grèbe en enkele opmerkelijke vrouwen in het verzet. Talloze foto’s, persoonlijke documenten en getuigenverslagen toonden de omvang en het belang van het Geheim Leger.

Speciale aandacht ging naar de tragische bevrijdingsdagen in september 1944, waarbij zowel het Geheim Leger, als de Waregemse bevolking een zware tol moesten betalen. Daarnaast was er ook nog het het verhaal van John Mahoney, een Amerikaanse soldaat die maandenlang werd ondergebracht door het Geheim Leger, maar op de laatste dag van de bevrijding werd neergeschoten.

Afbeelding
Het Geheim Leger